A napelem teljesítmény nem olyan, mint hogy hány lóerős az autó

A rendészeti középsuli után ott voltam, hogy akkor most tovább menjek-e és próbáljak meg magasabb szintre jutni, vagy vegyem át inkább apukám helyét a városi kapitányságon és legyek boldog ezzel. Nem egyszerű döntés, hiszen egész életemre hozom meg…vagy mégsem? Sokkal inkább gondolkozok úgy, hogy bármikor dönthetek még arról, hogy mégis szeretnék tovább tanulni és elvégezni még az egyetemet is. Előttem van hozzá minden lehetőség. De aztán szembe jött egy kommandós képzés és tulajdonképpen eddig tartott az agyalás. Azóta egy különleges erőnél dolgozom és nagyon ritkán tudok hazalátogatni, de mikor végre igen, akkor nagyon bőszen tudom osztani az igét bármikor. Például arról is, hogy a napelem teljesítmény nem azt jelenti, mint az autóknál, hogy hány lovas a kocsid – minél több, annál jobb. Épp ellenkezőleg!

Szóval úgy volt, hogy a szüleim szerettek volna napelemes fejlesztést a házra, de nem igazán tudták hogyan kezdjenek neki a dolognak. Végül találtak egy oldalt, a napelempalyazatok.hu oldalt, ahonnan igyekeztek különféle információkat szerezni a témakörrel kapcsolatban. De még mielőtt ez megtörtént volna, valahogy szöget ütött a fejünkbe az, hogy minél nagyobb a napelem teljesítmény, annál jobb lesz a rendszer és ha van lehetőség többre, akkor azt akarják. Biztos valamelyik szomszédtól hallották…

Alapvetően nem rossz dolog, hogyha sok panel van a tetőn, hiszen lehet, hogy egy családnak nagy, vagy átlagon felüli fogyasztása van. De a mi esetünkben egyáltalán nem ez a helyzet áll fenn, hiszen a szüleim ketten élnek egy pici házban – teljesen indokolatlan volna az egész tetőt befedni napelem panelekkel. Éppen ezért volt egy rövid vitánk a napelem teljesítmény jelentőségéről meg értékéről, de azóta úgy érzem, hogy lenyugodtak a kedélyek és máshová került a fókusz.

A napelempalyazatok.hu minden egyes sorát próbálják kielemezni és megismerni, hogy a tervezés és kivitelezés minden fázisát ismerjék és tudják. Ugyanis ezen a weboldalon minden információ, ami csak hozzá kapcsolódhat ehhez a témakörhöz, az le van írva. Egyrészről, lehet tőlünk ajánlatot kérni, ami már eleve hasznos, hiszen a ház és a fogyasztás paramétereinek függvényében kaphatunk egy árat rendszerre. Ez például már arra is elég lehet, hogy lendületet vegyünk és benevezzünk egy napelem pályázatra, amikor éppen megnyitják újra. Ebben a témában is nagyon sokat lehet olvasgatni az említett oldalon. Gyakorlatilag minden le van írva az itthoni pályázatokról és arról is, hogy mikor nyitották és mikor állították le őket – vagy sokkal inkább mióta szüneteltetik és mikor várható, hogy talán újra kinyitják a pályázási lehetőséget.

A lakosság számára többféle módon is lehetőség van általában a napelem teljesítmény növelésére pályázni – értem ezt úgy, hogy nulláról akármennyire. Vannak olyan típusú felhívások, amelyek 0%-os hitel felvételére szólnak – tehát gyakorlatilag megelőlegeznek benne nekünk egy-egy napelemes rendszert olyan módon, hogy szépen apránként visszafizethessük azt – kamatok nélkül. Aztán van olyan verzió is, amikor olyan támogatást adnak, ami vissza nem térítendő, így gyakorlatilag ingyen lehet szert tenni egy teljes rendszerre. Persze ehhez eleget kell tenni különféle feltételeknek, de sok háztartás számára ez nem lehetetlen.

Ha pedig arról van szó, hogy napelem teljesítmény, akkor csak gondoljatok arra, hogy tudtok-e 40 liternél többet tankolni egy olyan kocsiba, aminek 40-es a tankja. A kérdés költői, talán inkább hasonlatnak szánom és azt hiszem, talán értitek is. A lényeg, hogy a pontos és jól megfontolt tervezés a kulcsa annak, hogy aztán még hosszú évek múltán is jól működjön a kitalált rendszer, közben pedig ne verjük magunkat feleslegesen extra költségekbe. Arról nem is beszélve, hogy egyébként nem jellemzőek itthon az óriási, lapos tetős házak, amelyeken a napelemek tömkelege is elférne. Na, mivel ezek nem jellemzőek, ezért nem is tűnik logikus döntésnek az, hogy hatalmas és nehéz panelekkel pakoljuk ki az egész tetőt. Hiszen minek? Azt a rengeteg teljesítményt nem tudjuk felhasználni a háztartásban, ha csak nem mi látjuk el az egész utcát (ennek mondjuk még lehet jövője), viszont a helyet és a tető kapacitását foglalja – az áráról nem is beszélve.

A legfőbb probléma talán mégis az, hogy a legtöbb esetben itthon a régi építésű házak vannak még többségben, amelyeknek a tetőszerkezete, hogy is mondjam…szóval kicsit elrepült felettük az idő, persze anélkül, hogy bármit is fejlesztettek volna rajta. Egy ilyen tető remekül elbírja a cserepet, ami rajta van, vagy a palát, de ha még rá akarsz pakolni több tíz vagy akár száz kilónyi napelem panelt, akkor azért végig kell gondolni, akár egy szakember segítségével ezt a kérdést.

Az újonnan megjelenő napelem panelek egyébként ezért sem annyira jók, mint amennyire annak tűnnek. Az történt ugyanis, hogy a napelem teljesítmény maximalizálásának égisze alatt kitalálták, hogy ne 330 W-os legyen egy tábla, hanem kicsit nagyobb 500 W-os. Na de ez nyilván nem csak a teljesítmény növelését jelentette, hanem a felület növelését is minden egyes panel esetében. Na már most, ha vannak ezek a gyenge tetőszerkezetek, amikre még a kisebb elemeket is sokszor necces felpakolni, akkor nem gondolom, hogy a nagyobb táblákkal majd jobb lesz a helyzet. Arról nem is beszélve, hogy a magasban kell dolgozni, egy családi háznál nem feltétlenül van lehetőség mindig valami gépi emelési segítségre és hát sokszor nagyon barátságtalanok a körülmények ahhoz, hogy ezeket az elemek a szakemberek a két kezükben cipeljék fel a tetőre. Ha tehát nem indokolt valójában a nagyobb teljesítmény választása, akkor azt gondolom, hogy ebbe az irányba nem sok értelme van elmenni. Vagy ha mégis, akkor is először azon gondolkoznék el, hogy mekkora és milyen helyem van a paneleknek, miket tudnék jobban elrendezni a tetőn. De ez persze alapvetően a tervező feladata, nem pedig a megrendelő ügye.

A napelempalyazatok.hu ezen túl még rengeteg plusz információval látta el a szüleimet, kivétel nélkül nagyon hasznosak voltak és megnyugtatták őket, mert gyakorlatilag a gondolat megszületésétől, hogy napelemet szeretnének a tetőre egészen a folyamat végéig le van vezetve minden egyes lépés. Mikor ki és mit csinál, miért csinálja, minek mi az előnye és mi a hátránya és a többi. Innen hallottak többek között a Sharp termékek úttörő fontosságáról, vagy mondjuk arról is, hogy még milyen márkák között érdemes válogatni ahhoz, hogyha garantáltan szeretnének jó minőségű és tartósan megbízható terméket választani.

Egy napelemes rendszert az ember nem 5-10 évre akar felrakni, hanem leginkább az örök élet + 1 kategóriára. Ennek megfelelően a legtöbb esetben akár 15-20 garanciát is vállal a gyártó a termékére – mert valóban bírja is olyan sokáig. Ha tehát ettől lényegesen különböző ajánlatba futtok bele a keresgélés közben, akkor jusson eszetekbe, hogy nem minden a napelem teljesítmény, sokkal fontosabb az élettartam és a megbízhatóság. Éppen elég, hogy egyszer a tetőn kell babrálni, ne kelljen már minden évben, főleg ne millió forintokért. De a napelem melletti voksolás fantasztikus dolog, tehát ha ti is ebben gondolkoztok, akkor hajrá, mindent bele! Hasznotokra lehet a napelempalyazatok.hu, lessétek meg!