A rendészeti szakközép is kapott napelemet, most a családi házak jönnek

Manapság már szinte hétköznapi dolognak tarjuk, ha az ingatlanok elektromosáram-szükségletét napelemes rendszerek segítségével látják el. Sokféle pályázat létezik ezekre a zöld beruházásokra, melyek nemcsak az állami épületek, ingatlanok számára érhetőek el. Már egyre szélesebb körben terjednek el a magánháztartások között is.

A minap a városban sétálva örömmel láttam, hogy a rendészeti szakközépiskola tetejére is csinos paneleket szereltek fel. A srácok az udvaron gyakorlatoztak, miközben a munkások dolgoztak a tetőn. Eszembe is jutott, hogy végre már nekem is utána kellene járni annak, hogy mivel is jár egy ilyen beruházás kivitelezése.

Az internetes keresőt használva bukkantam a napelemrendszer.info oldalra, ahol számos hasznos információt találtam a napelemes rendszerek telepítéséről. Teljesen laikusként a tájékozódást a legelején kezdtem, hogy megértsem, hogyan is működik egy ilyen rendszer. Én eddig például azt hittem, hogy a napelem és a napkollektor azonos fogalmak és egymás szinonimái. Most kiderült, hogy ez tévedés volt. A két dolog egyetlen közös pontja, hogy mindkettő a napsugárzást felhasználva állít elő energiát. A napkollektor hőenergiát állít elő, amit vízmelegítésre, vagy fűtési rendszer üzemeltetésére használhatunk fel. Ezzel szemben a napelem segítségével villamosenergiát lehet előállítani.

Ez úgy történik, hogy a paneleket a napsugárzás eléri, melyek az összegyűjtött sugarakból egyenáramot termelnek. Miután a háztartásokban váltóáramra van szükség, ezért a rendszer az úgynevezett inverter segítségével az egyenáramot váltóárammá alakítja át.

Hazánkban a legnépszerűbb a visszatápláló rendszer, mely kapcsolatban marad az áramszolgáltatóval és oda-vissza alapon tölti vissza vagy vételezi az energiát a szolgáltató rendszerébe-rendszeréből. Egy speciális ad-vesz mérőórát használva a visszatöltött, illetve a vételezett energia mennyisége könnyedén nyomon követhető, az elszámolás a szolgáltatóval pedig évente szokott megtörténni.

A napelemrendszer.info felsorolja az ilyen rendszerek telepítésével járó előnyöket is. A legkézenfekvőbb természetesen, hogy a villanyszámla összege nullázódik, vagy legalábbis minimálisra csökken. Emellett persze hozzájárulhatunk környezetünk megóvásához is, ha olyan tiszta, megújuló energiaforrás segítségével állíttatunk elő villamosenergiát, mint a Napunk.

A megfelelő rendszer megtervezése és beüzemelése számos sajátos tényező függvénye ezért is van az, hogy nincs konkrét árlista és minden árajánlat elkészültét helyszíni kiszállás és egyedi tervezés előzi meg. A honlapon éppen ezért is csak meglehetősen tág, tól-ig intervallumok találhatók az árakat illetően, hogy nagyjából meg tudjuk becsülni a költségeket. De mindenképpen javasolt az egyéni árszabás elvégzése.

Egy például teljesítményben átlagosnak mondható 5 kw napelemes rendszer ár vagy 7-10-20 kw-os teljesítményű rendszerek árainak meghatározása is csak olyan tényezők figyelembevételével határozható meg, mint az éves fogasztás, vagy az ingatlan adottságai. Emellett az ügyfél elképzeléseit is megpróbálják szem előtt tartani. Az elsődleges cél viszont minden körülmények között a leghatékonyabban működő napelemes rendszer kiépítése.  

A legideálisabb tető dőlésszög például a 35-40 fokos. Ha ez nincs meg, akkor a kívánt szöget megfelelő tartóelemek beépítésével is biztosítani tudják. A napelemek vagy fixen rögzítettek, vagy napkövetőek. ezek a nap sugárzását követve folyamatosan maguk biztosítják e megfelelő beeséséi szög meglétét. Bár családi házak tetején általában a fixen rögzített verziót szokták alkalmazni.

Nagyon sok érdekes és hasznos információt olvastam a honlapon így arra a döntésre jutottam, hogy kitöltöm az úrlapot és kérek árajánlatot is. Nagyon kíváncsi lettem volna arra, hogy vajon a mi házunk adottságainak milyen rendszer telepítése lenne a legmegfelelőbb. Mondjuk egy 5 kw napelemes rendszer ár még belefér a büdzsénkbe és a megtérülése is viszonylag hamar bekövetkezne.

Pár adat megadásával és egy-két kattintással továbbítottam is  az ajánlatkérő igényemet. ezt követően rövidesen csörgött is a telefon, hogy egyeztessük a részleteket a helyszíni kiszállásról.

Remélem hamarosan a mi házunkon is olyan szép napelem lesz, mint a rendészeti szakközép tetején a szomszédban.