E-bike még nincs az állományban, de otthon a garázsban igen

Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy majd én is olyan biciklis bűnüldöző leszek, mint akiket néztem délutánonként a tv-ben. Igaz, hogy ők egy kicsit menőbb helyen bicikliztek, az óceán partján többnyire, én meg főleg Kazincbarcikán szoktam, de a célunk mégis ugyanaz: védeni az embereket és a rendet. Persze a téli időkben mi sem ülünk kerékpárra, inkább az autót és más jellegű feladatokat látunk el, a kétkerekű járőrködés sokkal inkább a tavasztól őszig tartó időszakra jellemző. Jellemzően az a helyzet, hogy a főnökünk igyekszik minden új eszközt megpályázni nekünk, tehát a kerékpárok nagyon jó minőségűek és jól karbantartottak. Ugyan E-bike még nincs az állományban, de azt hiszem, hogy idők kérdése, hogy ez is rendelkezésre álljon, ami azért elég menő dolog egy rendvédelmi szervnél – szerintem.

Bár a munkahelyemen még nincs erre lehetőség, otthon a garázsban már bizony van két E-bike: egy a páromnak és egy nekem. Mindketten egyetértettünk abban, hogyha lehetőségünk lesz hozzájutni egy-egy ilyen járgányhoz, akkor beruházunk. Azóta is életvitelszerűen hajtjuk ezeket a cangákat és nem bántuk meg a vásárlást. Az E-bike intézménye ugyanis egy annyira komfortos dolog, hogy el sem hittem: könnyű a tekerés, kényelmes az ücsörgés, kényelmes a kormány és a pedál is, egyszerűen jó érzés ezzel az eszközzel haladni.

A motorbolt.co.hu oldalról rendeltük meg a bicókat, bármilyen csalóka is, a neve alapján azt hihetné az ember, hogy itt csak motort lehet vásárolni, de korántsem! Vannak itt elektromos robogók, rollerek, kemping biciklik és elektromos kerékpárok is. A miénk egy egészen hagyományosnak mondható E-bike, ami árában is egy átlagos szinten van, mert se nem a legolcsóbb, se nem a legdrágább fajta. Ahogy azt mondani szokták, természetesen az elektromos kerékpárokból is lehet kapni végtelenül drágát és kedvező árút is. Szerintem egy ilyen komplex konstrukcióért könnyen el lehet kérni 3-400 ezer forintot különösebb magyarázat nélkül, hiszen pusztán az anyag, ami belekerül már önmagában rengeteg. Gondoljatok csak bele, hogy egy mindenféle elektromos rásegítés nélküli mezei bicikli, ami jó minőségű anyagokból van összerakva simán benne van 200 ezer forintba. Ehhez képest az az E-bike amit mi rendeltünk nem volt 400 ezer forint, szóval szerintem nagyon jó vásárt csináltunk.

Persze a motorbolt.co.hu oldalon lehet már kb. 250 ezer forinttól elektromos kerékpárt vásárolni, ami szintén jó minőségű. Itt az árban általában az adja a különbséget, hogy mennyire könnyű a váz, milyen az akkumulátor, milyenek a fékek és a kormány, vagy az ülés. Mindegyik jelentős többletet adhat az árhoz, de bizonyos esetekben érdemes ezt mérlegelni, mert mindenkinek más célra kell egy ilyen eszköz és lehet, hogy valakinek az akksi fontosabb, míg másnak mondjuk a nyereg kényelme.

Egyébként sokáig versenyben volt például az elektromos roller is, mert jópofa találmánynak tartom. Könnyű, kis helyen is elfér és közben a városon belül mégis mobilitást ad – persze csak akkor, ha megfelelő minőségű a burkolat. A kicsi kerekekkel ugyanis sokkal nehezebb a nagy kátyúkat venni – leginkább pofára esés a vége.

Számomra már önmagában a kategóriák is nagyon érdekesek a motorbolt.co.hu-n, ami az elektromos kerékpárokat illeti. Ebből ugyanis azonnal kiderül, hogy vannak lítium-ionos és ólomsavas akkumlátorral működő elektromos járgányok. De nem csak ezek az opciók vannak, hanem a jogosítvánnyal és jogosítvány nélkül vezethető opciók is itt érhetők el. Léteznek még ezen kívül a hagyományos felnőtt kerékpárokon túl 3/4-es kerekűek, amire mondhatjuk azt is akár, hogy kemping bicikli forma. Vannak még Pedelec-ek, rollerek és motorok is, mind-mind elektromos kivitelben. Továbbá az E-bike kategóriában kapható még minden más, ami egy ilyen cangához kellhet: akkumulátor és tartozékok minden mennyiségben.

Az akksik között is érdekes, hogy nagy szórás van árban és persze ebből kifolyólag teljesítményben is, de pusztán csak azért, hogy mindenki megtalálhassa a neki való darabot. Azt hiszem, azt már kijelenthetem, hogy az E-bike nem úri huncutság. Vagy ha az, akkor alapból a kerékpározás is az. Így hát én buzdítok mindenkit arra, hogy szálljon két kerékre, legyen egészségesebb és mozgékonyabb a mindennapokban, hogy ne csak most legyen élhető a Föld, hanem sok-sok év múlva is.

E-bike