Elektromos konvektor lesz az őszi projekt a kis lakásunkban

Elektromos konvektor vagy gázkonvektor? Régóta rágódunk ezen a kérdésen, mert bizonyos esetekben sokat lehetne vele megfogni – ahogyan más esetekben meg sokkal drágábbra is kijöhet az üzemeltetés. A Hungárián van egy kis lakásunk a fővárosban és már igazán aktuális lenne a fejlesztése, korszerűsítése.

A környék egészen vegyesnek mondható. A hátunk mögött ott a vasút, ami mögött pedig zöldövezet van – fák, bokrok, családi házak. Az orrunk előtt viszont ott a körút, egy sarokra pedig a Készenléti Rendőrség táborozik. Ez egyrészről a lárma miatt érdekes. Persze nagyon fontos, hogy a rendvédelmi szervek képviselői időben elérjenek A-ból B-be, ha gáz van, de azért vannak olyan alkalmak, amikor nem érzem indokoltnak a felvonulást (lásd: valamelyik állami szerv emberét szirénázni szállítani, hogy odaérjen a gyerekéért az oviba kicsit nonszensz). Az viszont egész izgalmas tud lenni, amikor meccs van. Sok stadion van a környéken, bár ezt lehet ma lassan bárki elmondhatja magáról lakhelytől függetlenül. Ezért amikor meccs van, az egész vonalon készenléti rendőrök hada van. Minden villamos megállóban rendőrök vannak, ahogyan bizonyos útkereszteződésekben is ők segítenek annak ügyében, hogy ne legyen fennakadás a megnövekedett forgalom miatt.

A rendőrök forgalomirányító szerepe egyébként szerintem nagyon hasznos dolog. Többször segítettek már ilyen szituációban, hogy hol kereshetnék még parkolót, vagy hogy honnan tudom megközelíteni a saját ingatlanomat – aminek az utcáját gyakran lezárják a foci miatt. Minden segítőkészek és illedelmesek, valóban úgy érzem, hogy a lakosság érdekeit szolgálják, amikor az ilyen alkalmakkor kivezénylik őket.

Azt is hasznosnak tartom, hogy a villamos megállókban és a villamosokon is nagyobb létszámban vannak ilyenkor jelen. A felspannolt drukkerek nem mindig viselkednek úgy, hogy az az átlagos utazóközönségnek – aki egyébként nagy ívben tesz a focira – kellemes utazási élményt nyújtson. Azonban, amikor ott vannak a “kékek”, akkor az egy olyan garanciát ad a nyugalomra, ami mindenki számára egyaránt fontos. Nem kell hozzá senkit sem piszkálniuk, egyszerűen elég csak jelen lenniük és biztosítani a terepet. Ebből a szempontból is nagyon szeretem, hogy ilyen közel van hozzánk a készenléti főhadiszállás.

Függetlenül attól, hogy mennyi zaj származik ezekből a forrásokból az utóbbi időszak ingatlanpiaci mozgását tekintve a lakásunk ára túlzás nélkül az egekbe szökött – az egykori vételárhoz mérten és persze abszolút értékében nézve is. De minden további fejlesztés és felújítás csak emelheti az ingatlan értékét, ezért amikor van rá lehetőségünk, akkor mindig igyekszünk még pluszban beletenni a lakásba és felújítani azokat a dolgokat, amiket magunk is meg tudunk csinálni: tehát gyakorlatilag mindent és bármit. Így jutottunk el a fűtés korszerűsítésének gondolatáig.

Jelenleg gázzal fűtűnk egy gázkonvektor segítségével. Ez nem rossz megoldás, egyrészt olcsó, másrészt adott, tehát nincs vele gond. De a lakás méreteit figyelembe véve az Elektromos konvektor is egy rendkívül jó opciónak tűnik. A teraszon lehetőségünk van napelemek beüzemelésére, ami ezáltal ingyenes energiát szolgáltat nekünk. Innentől kezdve pedig nem kérdés, hogy az ingyen árammal való fűtés-e az olcsóbb, vagy a gáz.

Elektromos konvektor témakörben a futesrendszerek.hu oldalon mélyültem el komolyabban, mert itt minden elektromos rendszerről van néhány hasznos cikk és gondolat, ami alapján már el lehet indulni egy-egy ügyben. Az oldalak alján pedig van egy árajánlat kérő sablon is, mivel a konkrétumokban is tudnak segíteni, ezért, ha valakinek nagyon megtetszenek az itt olvasottak, az rögtön meg is tudja tenni a következő lépést.

Az Elektromos konvektor árajánlatának pontos megadásához szükség van néhány információra, amit a megrendelő is jobb, ha átgondol előre, mert ennek függvénye az, hogy megéri-e Elektromos konvektort használni az adott ingatlanban.

Először is, tisztázni kell, hogy származik-e olyan forrásból elektromos energia, hogy az olcsóbb opciót képezzen, mint a gázzal, vagy mással való fűtés. Nekünk ez adott a napelemek miatt, tehát nem kérdés, olcsóbb opciót kínál az árammal való melegítés. Aztán az is nagyon fontos befolyásoló tényező, hogy milyen belmagasságról van szó, mekkora teret kell pontosan befűteni – négyzetméterre és magasságra nézve. Tudni illik ugyanis, hogy a meleg felfelé száll és minél nagyobb a belmagasság, annál nehezebb hatékonyan befűteni az adott teret, hiszen a meleg fentről kezdi el feltölteni a helyiséget. Tehát, ha én azt szeretném, hogy lenn ne fázzon a lábam, de közben meg 5 méteres a belmagasság, akkor azzal azért érdemes lehet valamit kezdeni, különben könnyen lehet, hogy nyáron is bocskorban csücsülhetünk a tv előtt.

Elektromos konvektor kérdésben tehát fontos az áramellátás kérdése, a befűtendő terület jellege és mérete, valamint az is, hogy mennyi egységet és hogyan szeretnénk, vagy hogyan érdemes elhelyezni a lakásban. Egy megfelelően elhelyezett egység – mint mondjuk egy légkondi esetében – nagyon jól be tudja fűteni a légteret. Ezzel szemben egy rosszul kitalált elrendezés és elhelyezés nem hatékony fűtést idézhet elő. Itt jegyezném meg, hogy egyébként az Elektromos konvektor abból a szempontból is zseniális, hogy míg a gázzal, vagy bármi mással való fűtés során soha nem lesz tökéletes az égés és a hőátadás, tehát nem lesz 100%-os hatásfokú a fűtés, addig az elektromos áram használata erre a célra sokkal inkább garantálja azt, hogy a legnagyobb, 100%-ot megközelítő hatásfokkal melegedjen a lakás. Ez nagyon nagy dolog! 100%-os hatásfokot elérni semmiben sem túl egyszerű vagy gyakori, pláne nem a fűtésben.

Na de most térjünk rá a női részre, amit persze csak én nevezek így. Elektromos konvektor vs. gázkonvektor ügyben mi az első dolog, ami a többségnek eszébe jut? Hát szerintem tutira az, hogy nézz már rá! Melyik néz ki igényesebben, modernebben, vagy kulturáltabban? Persze ez valamilyen szinten ízlés kérdése is lehet, de ha összevonjuk ezt a kérdést a helytakarékosság dolgával is, akkor talán nem túlzás kijelenteni, hogy az Elektromos konvektor toronymagasan megnyerte ezt a csatát. Kis helyet foglal és a letisztult formának köszönhetően bárhol el lehet helyezni anélkül, hogy legyen egy ilyen retro érzésed, amikor meglátod. Természetesen, ha ez a cél, akkor ez is megoldható, de alapvetően modern, egyszerű és nem hivalkodó külsővel rendelkeznek ezek a termékek. Nekem ez nagyon szimpatikus.

Ha ezeket a szempontokat le tudja az ember, akkor igazából már csak a konkrét eszköz kiválasztása lehet hátra. Itt is van azért olyasmi, amit érdemes szem előtt tartani, amelyre a futesrendszerek.hu is felhívja a figyelmet. Ez pedig nem más, mint a minőség. Mint minden terméknél, itt is megvan a szakadék a minőségi termékek és a silány termékek között. Mivel az Elektromos konvektor, illetve a fűtési rendszer egy olyan eleme a háztartásnak és a lakás vagy ház energetikájának, amit az ember nem 1-2 évre tervez, hanem évtizedekre, ezért nem árt odafigyelni arra, hogy milyen minőséget választunk. Érdemesnek tartom ennél a pontnál nem sóherkedni, és rászánni akár kicsivel többet, mert azt gondolom, hogy ez a döntés idővel meghálálja magát. Vagy abban, hogy tovább működik hiba nélkül a rendszer, vagy abban, hogyha idő előtt elromlik, akkor is él még rá a garancia és nem kell a javítással bajlódni.

Elektromos konvektor témakörben ennyit tudnék most hirtelen elmondani nektek, remélem hasznosnak találtátok ezt a kis összefoglalót. Mi biztosan váltani fogunk és ha ez megtörténik és már lesznek gyakorlati tapasztalataim is az ügyben, akkor ezt megírom nektek, ha tudom.