Komoly segítség lehet egy hozzáértő alkohol elvonó szanatórium

Mindig szomorú, amikor valaki annyira kiég, tönkremegy a munkájában, hogy utána már nem tudja egyben tartani az életét, és menthetetlenül szétcsúszik. Az apukám 30 évig volt rendőr, ráadásul a becsületes fajta, és a végén kényszernyugdíjazták az ízületei miatt. Ennek köszönhetően már csak pár évig volt képes biztonsági őrként dolgozni, utána be kellett látnia, hogy képtelen a munkára, mintha a hivatásának az elvesztése nem lett volna önmagában elég. Rettentően lesújtotta a dolog, és ezt mi is éreztük. Hónapokig szinte szólni se lehetett hozzá, és csak tehetetlenül néztük, hogyan iszik egyre többet és többet, miként válik alkoholistává az az ember, aki felnevelt minket a testvéremmel, és aki lehetővé tette, hogy tanuljunk és jó állást szerezzünk. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy most rajtunk a sor, és segítenünk kell neki. Így jött szóba, hogy egy alkohol elvonó szanatórium programjában vegyen részt, és így még lesz esélye szép kort megérni, láthatja, ahogy az unokái felcseperednek. Igen ám, csakhogy melyik szanatóriumot válasszuk? Ez volt a kérdés.

Az alkoholizmus kezelése hagyományosan nem egy kíméletes dolog, ráadásul nem is valami eredményes. A klasszikus elvonó hosszadalmas és szenvedéssel teli, emellett a sikerrátája is meglehetősen alacsony. És további elrettentő tényező, hogy sokan a hagyományos elvonóval csak annyit érnek el, hogy az ital helyett átszoknak a nyugtatóra. Érthető hát, hogy sokan nem bíznak benne. És ez még csak a kisebbik gond, hiszen a megfelelő eltökéltség nélkül kb. csak a csoda segíthet bárkin is…

Még szerencse, hogy a testvérem ráakadt a felepulok.hu oldalára, ami egy magánkézben lévő alkohol elvonó szanatórium, egy családi vállalkozás, melynek üzemeltetői maguk is megküzdöttek a szesz démonával. Éppen ezért hiteles, hogy másokon is segíteni szeretnének, akik szintén maguk mögött hagynák káros, önpusztító életmódjukat. Maga a program nem kifejezetten a szokásos, hiszen a hónapokra elzárás helyett itt mindössze 28 nap a bentlakásos időszak egy Balaton mellett, csodálatos bitrokon, a központban. A betegek teljes ellátást kapnak, egy segítő hozzátartozó is velük tarthat, és szabadidőt is kapnak bőven. Maga a kezelés nem gyógyszeres, hanem terápiás jellegű, szakemberek beszélnek a felépülni kívánókkal, és már felgyógyult alkoholisták is előadnak, illetve tanácsokkal segítik a jelenleg küzdőket. Így máris érthető, miért dolgozik a felepulok.hu csapata 70-75%-os sikerrátával!

Tény, hogy nem olcsó a dolog, egymillió forintnál is többe kerül a teljes program, azonban ha figyelembe vesszük, hogy az apukánknak mennyibe került a felnevelésünk és kitaníttatásunk, ez igazán eltörpül mellette. Szóval úgy döntöttünk a tesómmal, hogy ez lesz a megfelelő alkohol elvonó szanatórium az apánk számára, kerül, amibe kerül. Szerencsére nem kellett sokat győzködni, hogy tegye meg az első lépést, és menjen el az állapotfelmérésre, konzultációra. Valószínűleg ő is érezte, hogy ez így nem lesz rendben, cselekedni kell. Ám így újraéledt bennünk a remény! Azt kívánom, bárcsak mindenki ilyen “könnyen” rászánná magát a dologra, és nem élne tagadásban. Elképesztően sok fájdalomtól óvhatnák meg az érintettek a szeretteiket.