Rendet tartani nem csak az államnak kell, a rend házon belül is fontos

Van az a kissé talán politikai természetű kifejezés, hogy “rendpárti”. Ezt azokra a konzervatívabb emberekre szokták mondani, akik fontosnak tartják az erőteljes állami jelenlétet és fellépést bizonyos dolgokban, így a rendészetben is, egészséges keretek között, de azért demonstratívan. Mondják rólam, hogy én is ilyen vagyok, pedig én szerintem nem hangoztatom sosem, a szélesebb értelemben vett rendpártiságot, noha nagyon örültem, amikor a fiam a rendőri pályát választotta, és a saját szuverén szférámon belül is tény, hogy ragaszkodom hozzá, hogy rendben legyenek a dolgok. Nem vagyok az a fajta, aki csak akkor hoz rendbe bármit, amikor az már elromlott. Szeretem felügyelni, folyamatosan szem előtt tartani a dolgokat, és gondoskodni róla, hogy soha el se romoljon semmi, amennyire ez lehetséges.

SOS vízszerelés Budapesten és Pest megyében – azt hallottam, hogy az erről a szlogenről ismert vizszereles.net címen megtalálható szolgáltatás tényleg nagyon jó, már sokakon segített, ezért gyakran áldják a fülem hallatára a nevüket, de másban is jók. Én is kiváló szakembergárdát ismertem meg a szlogen mögött. A szlogen mögött, ami szerintem bőven fedi tényleg a valóságot: ha baj van, jönnek és nem tétlenkednek. Akkor is ha nagy a baj, és az mindent kezd maga alá söpörni, de én velük kapcsolatban is a fent tárgyalt hozzáállásomat érvényesítettem. Szereltettem már velük akkor is, ha még nem következett be a tragédia, mert, ahogy mondtam, úgy szeretem, ha mindig felügyelve, és rendben vannak a dolgok. És ők ebben is kiváló partnerek. A honlapjukon elolvastam, mire kell figyelni a házam “körül”, hogy a vezetékeket ne az utolsó utáni pillanatban kelljen SOS cserélni, de ettől még értem, hogy az “SOS vízszerelés Budapesten és Pest megyében” néha valódi SOS-körülmények között is elkerülhetetlen.

Ugyanakkor maguk is leírják az oldalukon, hogy a vízszerelés például elég szerteágazó terület. Karban is kell tartani a vízhálózatot, házon belül is, no meg egyszer ki is kell építeni ugyebár, így ők sem csak abban állnak rendelkezésre, hogy egy csőtörést orvosoljanak SOS módon. Fontos, hogy ezek szakszerűen történjenek, így érdemes akkora tapasztalattal rendelkező csapatra bízni a dolgokat, mint amilyenek ők. Nem csak házon belül, de a kerti csapot is segítenek telepíteni, javítani. Ezen kívül bonyolultabb szerkezeteknél, mint amilyen a bojler, a kazán vagy egyebek is közre tudnak működni. Adnak a weblapon online tanácsot még azt illetően is, ha magunk akarnánk felügyelni, hogy minden jól működik-e, hogy milyen szempontokat tartsunk szem előtt: tömítések, esetlegesen rosszul összekötött csatlakozási pontok ellenőrzése, nincs-e szerelés közben megsérült alkatrész a rendszerben, gyenge hegesztések, és még sorolhatnám. Érdemes tényleg náluk, alaposabban utánaolvasni.

A másik fontos terület, amivel foglalkoznak, az a csatornázás. Ha baj van, Pest megyén belül akár ilyen dolog kapcsán is képesek 1-2 órán belül kiérkezni. Komoly kis leírást kapunk, ha át akarjuk látni, miben áll a csatornázás, mint rendszer lényege, úgyszintén a honlapjukon. Egy dolgot emelnék ki a leírásukból, ami a csatorna működésének talán legfontosabb paramétere: a zártság. Ha érteni akarjuk az egészet, akkor ettől a szemponttól elindulva érdemes megpróbálni átlátni. Csatornából persze van légcsatorna is, ami például valamely fajta szellőző része lehet. Erről is sok-sok infóval szolgálnak. Fontos még a háztartás részeként a esővíz elvezető, és a szennyvízcsatorna – mint ezt bizonyára azért magunk is tudjuk. Minden ilyen menüpont végén megadhatjuk az elérhetőségünket, visszahívást kérve tőlük. Valamint ott felsorolják, a települések listáján keresztül, hogy hová tudnak kivonulni.

A következő menüpont, amely egyben szolgáltatás-területeik egyike, a “Csőtörés” menüpont, ami az oldaluk logikája szerint különválasztandó tehát a vízszereléstől. Mint mondtam, utóbbi esetében nem csak sürgősséggel dolgoznak, hanem ki is építenek rendszereket. Csőtörésről szólva viszont leírják, hogy ebbe a körbe sorolhatjuk a repedést, lyukadást, a csatlakozás elpattanását. Ezek óriási károkat okozhatnak nekünk otthon, nem csak a szerelés költségei miatt. Ezért aztán érdemes tudnunk, hogy mi lehetnek az okaik. Az okok között sorolják az elöregedést, a vízkövesedést, az elfagyást, rossz csőméretezést, rossz illesztést, sérülést, és egyebeket. Egy csőtörésből, egy lassú, alattomos, enyhén szivárgó fajta is súlyos károkat okozhat, ezért hasznos, ha elolvassuk, hogyan vehető észre a csőtörés a falban: ráutaló jel lehet, ha csökken a víznyomásunk, nedves foltok jelennek meg a falainkon, ha a vízóra pörög, pedig éppen nem használjuk a vizet, és még sorolják a lehetséges jeleket.

Egy duguláselhárítás is lehet egy olyan dolog, amit jobb, ha nem mi kezdünk megcsinálni, mert a szakember jobb munkát tud végezni, hogy aztán ne újuljon ki a baj. A duguláselhárítás során ráadásul, az akkor felszabaduló gázok még akár veszélyesek is lehetnek ránk. Sőt csinálhatunk még nagyobb bajt is, ha mi fogunk bele, holott nem látjuk át a probléma lényegét. Mert dugulásból is van ilyen is, meg olyan is. A csőgörényezésről, és a még egyszerűbbnek számító pumpálásról leírják, csak a könnyebb esetek elhárítására alkalmasak. A csőgörény viszont szintén okozhat még további károkat. Kapunk leírásokat arról, hogy mitől alakulhat ki a dugulás, de talán még fontosabb, hogy hogyan előzhetjük meg: lefolyószűrővel, lefolyási sebesség mérséklésével és még számos pontot sorolnak ebben a tárgykörben. Ők, a vizszereles.net szakemberei szakszerű eszközökkel rendelkeznek a problémaelhárításra: nagynyomású pumpa, duguláselhárító spirál, különböző berendezések, és nekik a lehetőségeik közt szerepel a feltérképezés is, mert megint csak az a lényeg, hogy komolyabb rálátással kell rendelkezni egy problémára annál, amivel a háztartásban élők rendelkeznek.

Ez utóbbiról szólván, a területet ismerő szakiknak olyan módszerük is van (ami az oldalon megint egy külön menüpont), ami a csatornakamerázás névre hallgat. Ez szorul talán rövid, de annyira nem alapos magyarázatra, mert egész különleges dolognak tűnik: száloptikás kamerát tudnak leereszteni, amivel még egy rejtett csőtörésre is fény derülhet. Ha előre, ilyen módon védekezünk a komolyabb bajok ellen, akkor a későbbi kellemetlenségek elkerülése mellett, a ráköltött javítási költségeinket is minimalizálhatjuk.

Az utolsó dolog, amivel foglalkoznak felsorolás szerint, az a fűtésszerelés. 30 éves tapasztalat birtokában, biztosítanak a leírásukban, hogy ha probléma van, ők meg fogják találni annak forrását, és orvoslásának módját. Probléma márpedig itt is sokféle adódhat: elöregedés, elrozsdásodás, lyukadás, rothadás, illesztések tönkremenése, a vízkő bizony itt is belerondíthat a képbe, ahogy a túlzott víznyomás is. A vízkövesedés utóbbit is befolyásolhatja, ha túl sok rakódik le ugyanis, akkor hatással van a csőben áramló víz folyására, és a felsorolás szinte végtelen. Bármiféle külső behatás is okozhat sérülést.

Mindent összevetve, az SOS vízszerelés Budapesten és Pest megyében bárkinek hasznos lehet, de én felvenném velük a kapcsolatot nem csak akkor, ha már baj van, de korábban is. Utánaolvasnék, mivel lehet a háztartásomban baj, és megpróbálnám megelőzni a problémát, ha gyanakszom valamire. Mármint mások helyében olvasnék utána, mert én azonnal megtettem. Ez egy nagyon jó weboldal, és jönnek az ottani bejelentés alapján is, gyorsan, ha az már elkerülhetetlen.